In Memoriam Rolf Föhe
 

 

 

Druten, maandag 9 maart 2009 

 

 

Vandaag bereikte ons het trieste bericht dat afgelopen nacht Rolf Föhe is overleden. Rolf, bij velen beter bekend onder de naam Boldriaan, is een van de kunstenaars waar wij lange tijd fijn mee hebben samengewerkt. Rolf, geboren in Duitsland, was geen geschoolde kunstenaar, maar een echte autodidact. Na lange tijd te hebben gevaren ontmoette hij in de Rotterdamse haven zijn huidige vrouw Annie. Uit deze “haven” is hij nooit meer vertrokken. Lange tijd heeft hij in Rotterdam gewoond en gewerkt. De laatste jaren van zijn leven was hij woonachtig te Spijkenisse.

 

Het grootste deel van zijn werk is geïnspireerd door het schaakspel. Zijn werk kun je indelen bij het fantastisch realisme. Zeker zijn werk met het thema schaken past in deze stijl. Hij heeft de afgelopen jaren erg veel geproduceerd. Zijn kleurgebruik is erg gedurfd en spreekt velen aan. Ook in de schaakwereld is zijn werk niet onopgemerkt gebleven. Zo hangt er een werk van Rolf (Boldriaan) in het kantoor van Global Chess te Amsterdam. In het boekje “Spangend mooi, schaken meer dan een spel”, dat over een week onder scholieren in de Rotterdamse wijk Spangen zal worden verspreid, is ook werk van hem te vinden. Erg jammer dat hij dit niet meer heeft mogen meemaken. Dat had hij vast fantastisch gevonden.

 

Rolf zei zelf over zijn werk:

 

“Schaken staat voor mij symbool voor het leven. Ieder mens doet zijn best om zijn eigen spel goed te spelen. Als het niet goed verloopt ben je gedwongen om je creativiteit te gebruiken. Net zoals bij tegenslag in het leven, een andere baan of een verhuizing. Dat verandert je leven vaak. Soms positief, soms negatief. Net zoals in het schaken”.

 

Wij wensen Annie en alle familieleden en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

Geert van Tongeren & Margreet Wevers